Schoolgebouw

Schoolgebouw

Het gebouw is ontworpen door architect Jaap Nieskens van SP architecten bv BNA. Hij heeft een bijzonder gebouw neergezet dat nog steeds als ‘landmark’ is opgenomen in de jaarlijkse Architectuurroute van Almere. Het ontwerpteam stelde een ‘programma van eisen’ samen waarin traditioneel vernieuwingsonderwijs volgens daltonprincipes vorm kon krijgen. Uiteindelijk werkte bouwbedrijf Sikking/Boers aan de realisatie tot aan oplevering in 1998.

Het gebouw heeft alle faciliteiten die een grote school kan bieden (een aula met toneel, vaklokalen voor natuurwetenschappelijke en beeldende vakken en zes sportzalen), maar biedt tevens de geborgenheid (het gebouw is opgedeeld in overzichtelijke afdelingen met de omvang van een gemiddelde basisschool) die je alleen maar vindt in een kleinschalige organisatie. De leerlingen hebben zo een eigen plek in school, met eigen leidinggevenden en eigen kluisjes. De algemene voorzieningen zijn te vinden in het centrale deel van het gebouw, met name rondom de entreehal.

 

Het schoolplein is geen binnenplaats, maar een open,  op de samenleving gerichte ruimte. Er is ook bewust voor gekozen om geen overdekte fietsenstalling te bouwen. Zo staan de fietsen in het zicht, hetgeen de veiligheid garandeert.  Aan de kant van de stad wordt het gebouw geflankeerd door een grote schooltuin, waar het niet alleen prettig verblijven is tijdens pauzes, maar waar door leerlingen (biologie) ook een moestuin is aangelegd en een echte bijenkast staat.

De buitenlessen bewegingsonderwijs worden gegeven op het Fanny Blankers Koenpark dat per fiets in ongeveer tien minuten te bereiken is.